A&D Nieuws

Op deze pagina vindt u diverse artikelen die door de medewerkers van A&D Totaal geschreven zijn. Dit kunnen interessante ontwikkelingen zijn voor uw branche, maar het kunnen ook leuke anekdotes zijn over een recente gebeurtenis. Houd deze pagina dus in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

« Terug naar overzicht

Ontruimingsoefening en 'Aftermovie'

05-04-2023

Laten we maar eens beginnen met de vraag: waarom zou je een ontruimingsoefening houden? Waar vroeger het jaarlijks houden van een ontruimingsoefening genoemd werd in het Arbobesluit, is deze harde eis niet meer op die manier genoemd in enige vorm van wetgeving. Maar schijn bedriegt als men dan denkt dat het houden van een ontruimingsoefening niet meer nodig is. Het advies is nog steeds om dit minimaal jaarlijks te doen. Op de vraag hoe vaak een ontruimingsoefening gehouden moet worden, wordt op het Arboportaal van Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als antwoord gegeven: ‘Zo vaak als nodig’. In de praktijk moet er gekeken worden naar de uitkomsten van de RIE en moet daarop het beleid afgestemd worden en ontkomt men er niet aan jaarlijks een ontruimingsoefening te houden.

Het doel

Om beter te verduidelijken waarom het houden van een ontruimingsoefening zo belangrijk is, moeten we eigenlijk naar het belangrijkste doel van de ontruimingsoefening: toetsen of wat op papier staat ook overeenkomt/werkt in de praktijk. Met andere woorden: functioneert de organisatie hetzelfde in de praktijk als op papier beschreven is?

Verschil met andere oefeningen

Een groot verschil met andere oefeningen en trainingen is dat het voornaamste doel is om de organisatie te toetsen en niet om medewerkers op te leiden. Niet iedere medewerker en BHV’er zal namelijk aanwezig zijn op het moment van de ontruimingsoefening, waar dat anders is bij de BHV-training of proceduretraining. Daarvan is het doel zeker wel om medewerkers op te leiden om te voldoen aan de taakgebieden uit de Arbowet.

Dat wil echter niet zeggen dat een ontruimingsoefening niet leerzaam is voor de medewerkers. Het is dan ook de reden dat achteraf uitgebreid nabesproken wordt met degenen die onderdeel waren van de ontruimingsoefening. Daaruit blijkt dat een BHV’er veel van hetgeen hij/zij geleerd heeft tijdens de BHV-training kan toepassen en er ontzettend veel van opsteekt. Zo’n realistische ontruimingsoefening is dus ontzettend leerzaam. Jammer dus dat niet iedere medewerker en BHV’er daarbij aanwezig kan zijn. Maar daar hopen we dus verandering in aan te brengen…

Nieuw: 'Aftermovie'

In samenwerking met onze mediaproductieafdeling (Orange Eagle Media Productions) gaan we naast de ontruimingsoefening ook aanbieden om de oefening in beeld te brengen. Naast de docent zal er ook een mediaspecialist aanwezig zijn. Met meerdere camera’s (waaronder een 360-camera) zullen we de oefening vanaf het begin (ontstaan van het fictieve incident) tot het einde (sein einde oefening) in beeld brengen. Dit wordt gemonteerd tot een videoverslag/aftermovie van de ontruimingsoefening.

Opnemen in e-learning

Wanneer de video klaar is, dan kan deze ook als leermiddel ingezet worden en in de e-learning omgeving van jullie eigen organisatie geplaatst worden. Daarmee kunnen ook de BHV’ers die niet aanwezig waren ervan leren en wordt het opgenomen in de jaarlijkse BHV-training. Ideaal dus!

Hoe doen we dat met privacy?

Allereerst wordt er niets anders met de beelden gedaan dan waarvoor deze beelden bestemd zijn: interne instructiedoeleinden. Mochten er toch mensen zijn die het niet prettig vinden dat zij op beeld aanwezig zijn: gelukkig hebben we voldoende technieken om mensen die niet op beeld willen komen, achteraf onherkenbaar te maken.